Powered By Blogger

marți, 18 septembrie 2012

Dezavantajele televiziunii


Posturile de televiziune şi emisiunile TV sunt modalităţi comode şi relaxante de petrecere a timpului liber. Ca să se bucure de o audienţă enormă, ele vin cu diverse programe, ştiri, emisiuni, filme etc. Contribuţia lor constă în a fi pe placul telespectatorilor, dar nu şi de fiecare dată utile. Astfel, ca orice mijloc de informare în masă, televiziunea pe lîngă avantajele pe care ni le oferă, are şi dezavantaje.
Cel mai mare dezavantaj este difuzarea emisiunilor sau filmelor cu conţinut violent. Acestea încearcă să inducă groază, teroare, frică dezgust. În urma vizionării acestor filme, oamenii devin obosiţi sau intră în crize de panică. Sau înregistrat cazuri, cînd adolescenţii au repetat acţiunile eroilor. Cazurile sau soldat cu victime.
Un alt dezavantaj ar fi modernizarea desenelor animate, în care apar eroi ca monştri, roboţi, animale infiorătoare. Astfel de animaţii au o influenţă negativă asupra psihologiei copilului, care este în formare. Copii devin agresivi cu părinţii, prietenii, colegii de grădiniţă.
În ultimul timp apar tot mai des la televiziune aşa zişii experţi în diverse domenii. Doar la auzul cuvîntului expert, telespectatorul devine foarte credul, cu un grad înalt de încredere. Experţii îşi impun punctul lor de vedere. Ei ne învaţă şi ne dau sfaturi cum să ne îmbrăcăm, ce să mîncăm, unde să ne petrecem timpul liber, ce alegeri să facem etc. Dar în realitate toate aceste predici sunt falsităţi cu care jonglează televiziunele pentru a crea scenarii alarmiste. Aceasta a fost demonstrat printr-un film realizat de BBC: ”Cum ne mint experţii”.
Eu consider că am vizionat, am uitat şi la momentul potrivit oricum ne folosim de informaţia întipărită în mintea noastră. Televiziunea volens nolens ne conduce acţiunele, ideile şi alegerile. Dar fără ea,viaţa ar fi mult mai tristă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu