Powered By Blogger

marți, 18 septembrie 2012

SĂ STRIGĂM LA CERURI PENTRU PĂCATELE PREOŢIMII


Mii de enoriaşi se adună în biserici  pentru a se pocăi,a se ruga pentru iertarea păcatelor,pentru ca Dumnezeu să le uşureze din greutaţile vieţii.Alţii vin să se elibereze de forţele malefice la slujbele de exorcism.Dar pentru toate serviciile bisericeşti credincioşii sunt obligaţi să achite o oarecare taxă.
A venit timpul să ne cumpărăm pocăinţa,să plătim pentru a ne închina în faţa Domnului.Slujitorii Bisericii au devenit preocupaţi de banii cheş.Cea mai rămas sfînt pe acest pamînt?Credinţa,pe care an de an,treptat,o transformăm într-o afacere profitabilă pentru cineva.
Recent am fost la Mănăstirea Saharna,joi seara la slujba Sfîntului Vasile.Această slujbă are menirea să gonească  duhurile necurate din oameni.Psihologic să rezişti la astfel de oficieri este nespus de complicat.Desigur cel mai greu le vine preoţilor,au cea mai importantă misiune.În schimb,cîteva ore de chin şi banii vin gîrlă.
Aici vin oameni de la sute,mii de kilometri din toată Moldova,cît şi de peste hotarele ei.Oameni cu credinţă puternică şi nevoi spirituale.De fiecare dată cuvioşii nu uită să vină cu cadouri,alimente şi bani.Acestea sunt nişte gesturi omeneşti şi evlavioase din partea enoriaşilor.
Preoţii de la Saharna sunt unii dintre cei mai puternici în credinţă din Moldova.Dar,pe alocuri,uită de menirea lor pe acest pămînt,să ne îndrume pe calea cea dreaptă şi să ne înveţe să trăim Dumnezeieşte prin pildele lor.Spun aceste lucruri,deoarece m-a durut cînd am văzut ce se întîmplă în această mănăstire.Pentru toate serviciile bisericeşti,credincioşii trebuie obligatoriu să achite o anumită taxă,procurînd un bilet.La miruit,o bătrînică nu şi-a cumpărat acest bilet şi i-a întins preotului un leu,la care el i-a zis:”Mă iertaţi,dar taxa e zece lei”.
Preoţii au devenit absorbiţi de gîndul cum să mai facă bani.Nu vorbesc doar de această mănăstire,fiindcă în toate există această tendinţă,cît şi în bisericele din Moldova.La Sărbătorile de Crăciun,de Paşte,la Slujbele de Împărtăşaniela,la botez,la cununie,la înmormîntare, pentru orice serviciu trebuie să achităm şi donaţii după voinţă să facem.
  ’’Şi au venit în Ierusalim. Şi, intrând în templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau şi pe cei ce cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani şi scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat. Şi nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin templu. Şi-i învăţa şi le spunea: Nu este, oare, scris: "Casa Mea casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile"? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari.’’(Sfânta Evanghelie după Marcu,cap.11,versetul 15,16,17).
Mă întreb oare unde ne ducem,atunci cînd cei care ne vorbesc despre împărăţia lui Dumnezeu,fac inversul pe pamînt.Oare trebuie ca fiul lui Dumnezeu să se coboare încă odată pe pămînt şi să ne amintească de învăţăturile sale?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu